Orzechy to pyszne, chrupiące i zdrowe przekąski, można je spożywać, będąc na każdej diecie, nawet na ketogenicznej czy wegańskiej. Pomimo wyższej zawartości tłuszczu mają wiele istotnych korzyści dla zdrowia i prawidłowej masy ciała. Orzechy są częstym dodatkiem do wielu dań i to nie tylko tych na słodko. Wykorzystywane są także do produkcji [...]
Siłownia najczęściej kojarzy się z młodym i wysportowanym ciałem. Jednak nie tylko takie osoby odwiedzają “świątynię wysiłku”. Co więcej, zarówno w rozmowach z pacjentami, jak i obserwując w przerwach między seriami swoje otoczenie na siłowni, zauważam coraz większą ilość osób w kwiecie wieku. Wybierając ten najlepszy, warto sprawdzić, czy [...]
[...] swoim negatywnym nastawieniem może „zarażać” innych. Z czasem brak umiejętności radzenia sobie ze stresem może wywołać wiele chorób. Istnieje jednak szereg czynników, które mogą poprawić tolerancję stresu, a jednym z nich jest suplementacja diety. Ten suplement diety zawiera przede wszystkim ekstrakt z ashwagandhy oraz witaminy z grupy [...]
[...] dieta. Nie może być ona jednak taka, jak statystycznego Kowalskiego, która nie uwzględnia wydatków energetycznych, jak i podziału makroskładników osoby aktywnej. Osób, które nie angażują się w świat sportu, tak naprawdę nie obchodzi, co i ile zjadają. Byle zjeść dobrze i do syta. Ile spożywać dziennie białka? Przeciętna osoba, która nie [...]
[...] pokryć zapotrzebowanie związane z wykonywaną pracą. Organizm sportowca potrzebuje nie tylko sporej ilości kalorii, ale również odpowiedniej ilości makro i mikroskładników, które są dostarczane z pożywieniem. Świetnym przykładem są, chociażby zawodowi sportowcy trenujący amerykański futbol - spożywają oni około 4000-6000 kalorii dziennie, czasem [...]
Jeśli istnieje jeden czynnik w życiu, nad którym nie mamy pełnej kontroli, to jest to z pewnością stres. Bez wątpienia stres wywiera negatywny wpływ na zdrowie. Badania wiążą stres emocjonalny z problemami zdrowotnymi, takimi jak nadciśnienie czy zespół jelita drażliwego. Istnieją również przesłanki, by uważać, że stres zwiększa ryzyko [...]
[...] takiego wpływu na stężenie insuliny. Co innego np. podanie 100-160 g węglowodanów (ma wpływ na użytkowanie kwasów tłuszczowych przez wiele godzin, nawet 5-6). Z kolei osoby które są na "masie" mogą nie przejmować się wpływem węglowodanów i białek na insulinę. Mało tego, niektórzy zawodowcy sugerowali nawet duże porcje węglowodanów przed, w [...]
[...] lub płynów np. od ludzi, którzy zachorowali na prionową chorobę występującą u zwierząt. Nie wiemy też, czy na chorobę nie są narażeni np. myśliwi, którzy jedzą zwierzęta, które mogą być nosicielami prionów. W końcu skażone mogą być narzędzia chirurgiczne, co stanowi nowe wyzwanie, bo priony są bardzo odporne. Referencje: P. Brown i in. [...]
Osoba rozpoczynająca swoją wspaniałą przygodę z siłownią jest w idealnym momencie. Jest wolna od wszystkich błędów, którymi cechuje się większość z nas, długo korzystających z dobrodziejstw siłowni. Nie popełniła jeszcze żadnego błędu, a większe lub mniejsze, przytrafiają się nam wszystkim. Gołym okiem widać, że część pozytywów wynikających ze [...]
[...] dziecko zawsze chciał wyglądać jak oni i zaczął podnosić ciężary z marzeniami, by pewnego dnia osiągnąć sylwetkę podobną do nich. Uprawiał wiele sportów w tym sztuki walki, które pomogły mu rozwinąć w sobie ducha rywalizacji. Dlaczego zdecydował się na start dopiero w wieku 32 lat? Zawsze uważał, że jego budowa ciała była dobra, ale nie na tyle, [...]
[...] płynne białko jaj SFD DZIKIE JAJA, jest poddawane obróbce cieplnej, czyli pasteryzacji. Dzięki temu procesowi można je śmiało dodawać bezpośrednio do koktajli proteinowych, które wciąż pozostają najlepszym wyborem dla osób z problemem nietolerancji laktozy lub dla tych, którzy wykazują alergię na białko mleka. Ponadto akurat to białko jest w [...]
[...] z diety, postuluje się, aby nie stanowiła ona jedynie głównego źródła pokarmowego białka), czy też białka grochu lub gotowych mieszanek zawierających choćby te białka, które często łączy się z jeszcze innymi wegańskimi produktami wysokobiałkowymi. Jest w czym wybierać, warto zatem mieć świadomość możliwych problemów z białkiem na diecie [...]
[...] warzywa i owoce. W tej kwestii na cenę produktu ma ogromny wpływ sezonowy charakter roślin. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by zaopatrywać się w mrożone warzywa, które nie ustępują świeżym produktom i stanowią idealne źródło witamin i składników mineralnych. Warto również kupować produkty regionalne i w danym okresie sezonowe. Obecnie [...]
Utarło się, że chłopaki nie płaczą, a prawdziwy fighter nie sięga po suplementy. Jest przecież człowiekiem z żelaza. Jednak, jeśli tylko przyjrzymy się osobom, które podchodzą na serio do treningów sztuk walk, z pewnością zauważymy ile serca, „zdrowia” i wysiłku wkładają w każdy pobyt na macie, ringu, oktagonie. Oczywiście jak w każdym sporcie i [...]
[...] a za ketogeniczną mniej niż 50 g dziennie. Nie uznaje się diet niskowęglowodanowych za korzystne dla hipertrofii, lepiej sprawdzą się w cyklu redukcyjnym, dla osób, które chcą się pozbywać tkanki tłuszczowej. Dlatego, jeśli chcesz budować masę, w pierwszej kolejności wypróbuj klasyczną, najprostszą dietę, w której wyliczona ilość [...]
Siła chwytu pozornie tylko nie stanowi problemu dla większości trenujących. Dzieje się tak głównie z powodu doboru ćwiczeń, które nie obciążają przedramion oraz dłoni, oraz nie wystawiają na próbę siły chwytu. Mówię o współczesnych zawodnikach stosujących wyrafinowane maszyny, które ułatwiają wykonanie treningu. Referencje: [...]
Osoby trenujące, dla których dyskotekowy parkiet jest miejscem, gdzie prezentują swoje wdzięki niczym kulturysta na scenie, wymaga ukierunkowania treningu tak, aby wypaść, jak najlepiej pośród klubowiczów. Poza samym ubiorem ważne jest to, na czym leży koszula i jak prezentuje się sylwetka, a sam łańcuch na klacie i sikor nie wystarczą. Ramiona [...]
Odżywki białkowe są najpopularniejszym dodatkiem i składnikiem diet osób aktywnych i dbających o wygląd swojej sylwetki. Białko jest niezbędnym makroskładnikiem odżywczym, który pomaga budować i regenerować mięśnie, naprawiać tkanki oraz wytwarzać enzymy i hormony. Stosowanie odżywek białkowych ma także duże znaczenie w przypadku odchudzania. [...]
[...] naturalna fermentacja mlekowa np. w jogurtach, maślankach dochodzi do obniżenia zawartości laktozy, jednak nie jest ona usuwana całkowicie. Mimo że zazwyczaj u osoby, u której występuje dyskomfort po spożyciu nabiału, wyklucza się najczęściej tylko z diety mleko krowie, to laktoza występuje również w mleku kozim, owczym, a także mleku [...]
Znaczenie magnezu (Mg) dla zdrowia jest coraz bardziej doceniane, a liczba badań na ten temat szybko rośnie. Pierwiastek ten jest niezbędny w setkach reakcji enzymatycznych w organizmie, co ma szerokie znaczenie dla zdrowia w każdym wieku i w każdym stanie fizjologicznym, w tym w ciąży, chorobach sercowo-naczyniowych, przewodu pokarmowego, [...]